Delmontis

Artiest

Delmontis

“Tribute to Ray Charles”

Delmontis

Ray Charles kennen we allemaal. Soulful, spirit, vele hits, crossover tussen jazz and soul, begenadigd songwriter en pianist. Logisch dus dat veel van zijn composities een vast onderdeel zijn van de show van allerlei coverbands. “Hit the Road, Jack”, “I Got A Woman”, wie kent ze niet?

Maar Delmontis gaat veel verder. Te beginnen bij Frank Montis, een Hammond liefhebber in hart en nieren: spelen als een dwaas, de geschiedenis van Jimmy Smith en John Patton tot in details uitgezocht en onder de vingers, de soul en de timing als basis. Vervolgens erbij gaan zingen, Frank is in staat met de linkerhand te bassen, strak als een metronoom, dit aan te vullen met akkoorden om dan in te vallen met een diepe wat rauwe stem en zo een band alleen te vormen.
Dan ontmoet Frank Montis saxofonist Rolf Delfos (o.a. de Houdini’s, Artvark en de Jazzinvaders) die verbijsterd is over het onontdekte talent (een beetje ontdekt is Frank inmiddels wel, hij speelt inmiddels ook bij Gare Du Nord) en het tweetal besluit een band te vormen: DELMONTIS.

Delmontis = Montis als frontman met zijn eigen composities gelardeerd door Delfos met blazerslijnen, gewaagde licks en onvoorspelbare breaks.

In 2011 verschijnt Delmontis’ debuut cd “Straight Forward Fascination”.
De fascinatie betreft ook Ray Charles en als tijdens een van de vele soundchecks Frank weer even losgaat met een song van Ray Charles in een eigen bewerking, ontstaat al snel het idee voor een tribute. Een hommage eigenlijk, geen kopie, geen makkelijke imitatie, maar een tribute: de spirit en de
eigenheid van Ray Charles vervat in een eigenwijze Delmontis aanpak.
Natuurlijk speelt Delmontis “Hallelujah”, maar deze versie komt uit het onstuimige heden en wat te denken van een New Orleans aanpak van “Hit the Road, Jack”, waar Frank losgaat op de Hammond of een ‘mess around’ met oneindig repeterende blazersriffs? Juist, om niet bij stil te zitten!

De stukken worden toegelicht door Montis en Delfos zelf en mede daardoor krijgt de luisteraar het gevoel de boodschap van Ray Charles beter dan ooit te begrijpen.

Video:

Line up:
Frank Montis | Hammond en vocals
Rolf Delfos | sax en bewerkingen
Pim Dros | drums (o.a. Full Duplex, Margriet Sjoerdsma)
Guus bakker | bas (Elizabeth Simonian, Gare Du Nord)
Aron Raams | gitaar (Gare Du Nord)
Cees Trappenburg | trompet (Alain Clarke, Top 200 Band)
Peter Broekhuizen | baritonsax (Candy Dulfer, Artvark)

Speelduur: 2 keer 50 minuten met pauze, andere indeling in overleg
Benodigde geluidstechniek: in overleg, afhankelijk van zaal en akoestiek


Delmontis aanvraagformulier:

 

Aanvraag Delmontis